Exposició Catalunya, Terra d'Ateneus. Passat, present i futur del moviment ataneístic.
El proper dimarts 11 de desembre a les set del vespre, al Museu d'Història de Catalunya
La Federació d'Ateneus de Catalunya inaugura aquest 2012 l'exposició Catalunya, terra d'ateneus, un recorregut a través del teixit ateneístic de Catalunya, fent un repàs als seus gairebé 200 anys d'història, tot destacant-ne els valors inherents a la tradició ateneística, les persones que n'han estat els principals artífexs i els llocs on aquesta tradició ha arrelat amb més força.
- Inauguració el dia: 11 de desembre 2012 (cal confirmar assistència a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)
- Hora: 19.00h
- Entrada gratuïta
- Lloc: Museu d'Història de Catalunya
L'exposició es podrà visitar fins el 3 de febrer de 2013.
Després serà itinerant per tot Catalunya durant el 2013 i el 2014. Si voleu acollir l'exposició a la vostra entitat poseu-vos en contacte amb la Federació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Que és i que hi podreu trobar...
L'exposició Catalunya, terra d'ateneus planteja el paper que han jugat els ateneus en el passat, quin paper juguen en el present i quin pretenen jugar en el futur.
Emmirallats en les societats científico-literàries que s'estenien per Europa al llarg del segle XVIII, els ateneus catalans aviat van presentar una característica que els definiria i que encara els defineix: potenciar la millora intel•lectual dels seus associats així com una clara vocació instructiva. Sotmesos a constants canvis socials i polítics, els ateneus han anat implementant la seva clara vocació social, jugant un paper molt important en el manteniment de la cultura catalana.
El disseny i producció de l'exposició ha constituït un interessant treball de recerca i documentació de l'últim segle i mig, de l'apassionant paper que han jugat els ateneus com a institucions privades amb un clar objectiu de caràcter social. És engrescador veure com enfront les contrarietats, la inexistència d'un marc legal apropiat, els primers ateneus es van constituir amb la voluntat d'aportar un benefici per als seus associats. Amb el pas del temps la mirada s'ha dirigit als col•lectius desafavorits, amb la clara voluntat de millorar-ne les seves condicions. Ara i abans, els ateneus han constituint espais de defensa de l'entorn social.
Desitgem que la vostra visita us aporti, en primer lloc, el coneixement d'unes institucions que han fet la seva important feina a l'ombra, sense fer gaire soroll. Però d'altra banda també que hàgim aconseguit encomanar-vos l'optimisme que creiem que comporta saber que enfront les contrarietats és possible unir-se i avançar cap a un objectiu comú.
L'exposició Catalunya, Terra d'ateneus va néixer amb la clara voluntat de donar a conèixer els moments claus de la història del moviment ateneístic així com la feina que han realitzat, realitzen i poden realitzar en el futur per a la millora del nostre entorn i la nostra societat. Al llarg del discurs que s'hi ofereix aprendrem quan i per a què van aparèixer els ateneus, com es van haver d'adoptar als constants canvis polítics i com van arribar a ser claus en el foment de la cultura catalana.