L'exhumació de les fosses de la Guerra Civil a Mallorca Son Coletes

L'exhumació de les fosses de la Guerra Civil a Mallorca Son Coletes

Comença el 26 Novembre 2022 19:00

A Lluïsos d'Horta

Publicat per Lluïsos d'Horta

info@lluisoshorta.cat

93·427·73·27 / 619·10·59·27 / 679·78·39·40

http://www.lluisoshorta.cat

Categories: Activitats als Lluïsos

Etiquetes: concert, Xerrades

Hits: 2095


L'EXHUMACIÓ DE LES FOSSES DE LA GUERRA CIVIL A MALLORCA: SON COLETES. Xerrada a càrrec de Laura Canales Bartra (sòcia de Lluïsos) i Júlia Benet i Cugat, antropòlogues

Més de 80 anys de silenci.

La crònica de la Guerra Civil a l’Illa de Mallorca crea una connexió entre les Balears i Catalunya amb el desembarcament de les tropes del capità Bayo. Vinguts del principat, aquells milicians i milicianes varen lluitar al llevant de Mallorca i alguns ja no varen tornar. Als afores de la ciutat de Manacor, el cementiri de Son Coletes va ser un lloc d’extermini durant l’inici de la Guerra Civil on s’hi van enterrar republicans d’arreu de Mallorca i aquells milicians que no van poder fugir de l’illa. Totes aquestes persones van ser assassinades pels falangistes i les seves famílies van ser condemnades a viure amb la incertesa de no saber on eren els seus familiars.

Aquests darrers anys, s’han iniciat les tasques d’exhumació i identificació dels qui van ser enterrats allà dins el II i III Pla de Fosses de les Illes Balears. En aquesta xerrada volem explicar el cas de Son Coletes i la història que va portar a centenars de víctimes mallorquines i catalanes sota terra, on han passat més de 80 anys. Però sobretot, volem posar èmfasi en la necessitat d’obrir les fosses i en la proximitat d’un conflicte i una repressió que a vegades ens queden tan lluny.